Ήταν ένα τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας και με την τεχνογνωσία που μόνο το ΕΜΠ διαθέτει.
οτε τν νεα καναλια
πολη ζακυνθου
Εβδομήντα Έλληνες επιστήμονες, αναστηλωτές, συντηρητές, τεχνίτες και πολλές άλλες ειδικότητες δούλεψαν μέρα και νύχτα για εννέα μήνες για να παραδώσουν το Ιερό Κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου, σε μια διαδικασία η οποία καταγράφηκε και τα τεκμήριά της παρουσιάζονται και θα παρουσιάζονται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2019 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, με την συνεργασία του National Geographic και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Στις 26 Οκτωβρίου 2016 και μετά από πέντε αιώνες άνοιξε η πλάκα που σκεπάζει τον Πανάγιο Τάφο και το National Geographic μετάδωσε την είδηση σε όλο τον κόσμο.
Η επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ κυρία Τώνια Μοροπούλου μιλώντας στο CNN Greece για το έργο και τις δυσκολίες τόνισε ότι « το έργο αυτό χαρακτηρίζεται από την καινοτομία του, την υψηλή παρακολούθησή του αλλά και τη συνεργασία όλων των χριστιανικών κοινοτήτων, με δύο λαούς και τρεις θρησκείες στην ανοιχτή πόλη της Ιερουσαλήμ. Αυτό αποτελεί και ένα από τα μηνύματα αυτού του έργου.»
Επίπονη διαδικασία
Αναφορικά με τη διαδικασία αποκατάστασης του Πανάγιου Tάφου, η κυρία Μοροπούλου είπε ότι χρησιμοποιήθηκε μη καταστροφικός έλεγχος, γεωραντάρ, θερμογραφία υπερήχου, τομογραφία ηλεκτρικής αντίστασης, ρομπότ, ψηφιακή μικροσκοπία, για να διαπιστωθεί ποιες ήταν οι αρχικές θέσεις του μνημείου και οι οικοδομικές φάσεις των διαφόρων εποχών από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
«Μαζί με το μνημείο παραδώσαμε και τη μελέτη για τον υπόγειο χώρο γιατί η αειφορία του μνημείου και του ναού της Αναστάσεως εξαρτάται από την επέμβαση που πρέπει να γίνει άμεσα.»
πολη ζακυνθου
πολη ζακυνθου
αυτο το αστερι θελω δωρο να σου κανω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου